Το Ασύρτικο του βουνού

24.07.2018

Το 2003 και ενώ ο κόσμος ανακαλύπτει ότι η Ελλάδα διαθέτει μία από τη σπουδαιότερες λευκές ποικιλίες αμπέλου στον κόσμο, το Κτήμα Κυρ Γιάννη φυτεύει Ασύρτικο στο λόφο της Σαμαρόπετρας σε υψόμετρο 700 μέτρων δίπλα στις τέσσερις λίμνες της Φλώρινας. Σε ένα αμμοπηλώδες έδαφος με αρκετό ανθρακικό ασβέστιο, ασβεστολιθική προέλευση και έντονο ανάγλυφο με κλίση 10% και βορειοδυτικό προσανατολισμό, το Ασύρτικο με τη σαντορινιά καταγωγή βρίσκει ένα εξαιρετικό terroir, για να ευδοκιμήσει και να εκφράσει τον νέο του ορεινό αντισυμβατικό χαρακτήρα.

Από τότε μέχρι σήμερα, το Ασύρτικο κατάφερε να κατακτήσει την παγκόσμια οινική σκηνή. Μαζί με το Ξινόμαυρο μεταμόρφωσαν τελείως την αγορά του ελληνικού κρασιού, ταυτίζοντάς την με γηγενείς ποικιλίες και σύγχρονες ετικέτες που μπορούν να εκφράσουν το οικοσύστημα που τις φιλοξενεί με τον πιο γοητευτικό τρόπο και ταυτόχρονα, να αξιώνουν τη θέση τους στις σημαντικότερες λίστες κρασιών του κόσμου.

Πολυδύναμο και ανθεκτικό σε ασθένειες και δύσκολες κλιματικές συνθήκες το ασύρτικο γενικά, δίνει κρασιά δωρικά, ευγενή με ήπιο αρωματικό χαρακτήρα και πλούσιο γεμάτο στόμα. Η λαμπερή φρεσκάδα τους οφείλεται στη λεπιδωτή τυπική οξύτητα που χαρακτηρίζει όλα τα καλά ασύρτικα κρασιά – ένα στοιχείο κλειδί για την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο.

Στο Αμύνταιο το ηπειρωτικό κλίμα με τις ζεστές μέρες και τις δροσερές νύχτες κατά τη διάρκεια του περκασμού επιτρέπει στην ποικιλία να εξελιχθεί αργά. Η παρατεταμένη ωρίμανση βοηθάει στη διατήρηση των αρωμάτων λουλουδιών και φρούτων που χαρακτηρίζουν το ασύρτικο της Κυρ-Γιάννη. Ταυτόχρονα, η μικρή παραγωγή συμβάλλει στη δημιουργία όγκου και εξαιρετικής δομής. Τόσο τα αμμώδη εδάφη του τόπου φτωχά σε κάλιο όσο και το σχετικά δροσερό κλίμα βοηθούν στη διατήρηση της υψηλής οξύτητας – τυπική της ποικιλίας – και του χαμηλού pH των κρασιών της.

Σε αντίθεση με τη Σαντορίνη, όπου τα ηφαιστειογενή εδάφη, επίσης φτωχά σε κάλιο, και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στην απόκτηση κρασιών με έντονη ορυκτότητα, το Αμύνταιο δίνει ένα μοναδικό ασύρτικο με περισσότερες νότες φρούτου και πιο έντονη την ανθική του πλευρά, με μια ιδιαίτερη για την περιοχή «αλμυρότητα».

Το Κτήμα Κυρ Γιάννη οινοποιεί και διαθέτει στην αγορά τον μονοποιλιακό «Ταρσανά» που με τον αξιοζήλευτο χαρακτήρα του έχει κερδίσει τις προτιμήσεις των πιο απαιτητικών οινόφιλων.