Ζήστε την οινική εμπειρία στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη

08.02.2018

Ο τουρισμός στη χώρα μας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών, δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά έχει στραφεί και προς τον οινικό τουρισμό. Η περιοχή της Νάουσας, γνωστή για την φυσική ομορφιά της και την παραγωγή εξαιρετικών οίνων, έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας σημαντικός προορισμός όλων των οινόφιλων και όχι μόνο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα οινοποιεία της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας (19 στον αριθμό) να επενδύσουν στο κομμάτι του οινοτουρισμού και να βελτιώσουν τις παροχές και τις εγκαταστάσεις τους.

Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, που βρίσκεται στο Γιανακοχώρι, 6 χλμ από την πόλη της Νάουσας, δίνεται μεγάλη σημασία και προσοχή στην ανάπτυξη του επισκέψιμου και στους τρόπους αύξησης της προσέλευσης των φίλων του κρασιού στο οινοποιείο.

Έτσι λοιπόν, ως επισκέπτες, με την είσοδό σας στο Κτήμα, θα απολαύσετε τον απέραντο ενιαίο αμπελώνα, 580 στρεμμάτων, που εκτείνεται στη νότιο-ανατολική πλευρά του όρους Βερμίου. Κατεβαίνοντας σιγά σιγά από την είσοδο του Κτήματος προς το οινοποιείο, θα περάσετε δίπλα από τα αμπέλια του Ξινόμαυρου, μία από τις πιο σπάνιες και ευγενείς ερυθρές ποικιλίες, και το σήμα κατατεθέν της Νάουσας.

Στη συνέχεια, θα φτάσετε στο «Μπλε Τρακτέρ», όπου «επιβάλλεται» μία φωτογραφία, καθώς αποτελεί μία από τις attraction του Κτήματος. Μπροστά σας θα δείτε το οινοποιείο, το οποίο χτίστηκε το 1997 έτος ίδρυσης της Κυρ-Γιάννη από τον Γιάννη Μπουτάρη. Εκεί θα σας υποδεχθεί η Ελπίδα, υπεύθυνη του επισκέψιμου. Πάντα χαμογελαστή και με υπέροχη διάθεση, θα σας προσφέρει καφέ ή νερό και θα ξεκινήσετε την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα μάθετε για την ιστορία της οικογένειας Μπουτάρη, θα γνωρίσετε από κοντά τη Διάπορο, τις Δύο Ελιές και δείτε από κοντά την Κούλα – τον πύργο/ έμβλημα του Κτήματος. Επίσης, θα δείτε τις ανοξείδωτες δεξαμενές, τις ξύλινες κάδες, τη νέα κάβα παλαίωσης, ενώ η ομάδα του επισκέψιμου θα σας ενημερώσει για την διαδικασία του τρύγου. Η επίσκεψη σας θα ολοκληρωθεί στο μπαλκονάκι μας, με τη γευστική δοκιμή των κρασιών μας έχοντας θέα τον αμπελώνα.

Παράλληλα, η επίσκεψή σας στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη μπορεί να συνδυαστεί με πολλές δραστηριότητες μέσα και γύρω από την πόλη της Νάουσας. Πλούσια σε ιστορία, γαστρονομία και φυσικά αξιοθέατα, η Νάουσα προσφέρει κάτι για κάθε επισκέπτη. Αρκετά ξενοδοχεία και ξενώνες, εστιατόρια υψηλής ποιότητας και ένα χιονοδρομικό κέντρο προσφέρουν την δυνατότητα μιας μοναδικής ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Κατά τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, αθλητικού, πολιτιστικού και μουσικού περιεχομένου. Μεταξύ αυτών σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από την ένωση οινοπαραγωγών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” τον Μάιο, οι «Ανοιχτές  Πόρτες», και στις 11 Νοεμβρίου, η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού», στις οποίες η είσοδος είναι δωρεάν.

Για να ζήσετε και εσείς τη μοναδική οινική εμπειρία στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, μπορείτε να μας επισκεφθείτε κάθε μέρα από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα, και Σαββατοκύριακο κατόπιν συνεννόησης, στο τηλέφωνο 23320 51100 και με μήνυμα στο info@kiryianni.gr