All Vintages

Winemaker's Note

Έντονα αρώματα από ροδοπέταλα, λουκούμι τριαντάφυλλο και λίτσι, χαρακτηριστικά ενός υψηλής ποιότητας Gewürztraminer, συνδυάζονται με τις νότες βανίλιας και καπνού από την ωρίμανση στο βαρέλι, ισορροπώντας με την τραγανή οξύτητα σε μια από τις καλύτερες σοδειές που μας έχει χαρίσει το συγκεκριμένο κρασί.

Ποικιλιακή σύνθεση

Chardonnay 60%, Gewurztraminer 40%

Παραγωγή

n/a

Δυνατότητα Παλαίωσης

2-4 έτη

Ωρίμανση

Το 50% της συνολικής ποσότητας του Chardonnay παλαιώνουν για 8 μήνες σε νέα γαλλικά βαρέλια των 225 & 500 λίτρων.

Προέλευση

Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια από τις θέσεις Σαμαρόπετρα, Πάλπο και Ντρούμο

Food Pairing

Ψητό ψάρι, θαλασσινά, πράσινες σαλάτες, ψητά λαχανικά, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, πικάντικο κοτόπουλο με πράσινο κάρι.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  13,2
pH:  3,28
Ολική οξύτητα:  5,3
Πτητική οξύτητα:  0,35
Σάκχαρα:  1,6
Phenolic index:  n/a
Color intensity:  n/a
Ελεύθερα/Ολικά θειώδη:  n/a

Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ., έχει συνολική έκταση 165 στρέμματα και υπάγεται στο Δήμο Αγ. Παντελεήμονα εντός των ορίων της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Αμύνταιο. Η στρεμματική απόδοση του αμπελώνα δεν ξεπερνά τα 700 κιλά ανά στρέμμα για το Chardonnay και τα 600 κιλά ανά στρέμμα για το Gewurztraminer. Tα φτωχά και αμμώδη εδάφη προσφέρουν τη δυνατότητα για παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, ενώ η παρουσία τεσσάρων λιμνών συντελεί σε ένα ήπιο ηπειρωτικό κλίμα που ευνοεί την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών.

Πριν από την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης, τα σταφύλια και των δύο ποικιλιών υφίστανται προζυμωτική εκχύλιση σε χαμηλή θερμοκρασία. Η διαδικασία αυτή βοηθά την εκχύλιση των αρωματικών ουσιών που βρίσκονται στο φλοιό της ρώγας και συμβάλλει στη δημιουργία αρωματικών κρασιών. Ακολουθεί απολάσπωση και εμβολιασμός με καθαρή καλλιέργεια από επιλεγμένες ζύμες. Το 50% της συνολικής ποσότητας του Chardonnay οινοποιείται σε 100% καινούρια δρύινα βαρέλια, στα οποία στη συνέχεια θα παλαιώσει για 8 μήνες. Όσο χρόνο το κρασί παραμένει στο βαρέλι γίνεται ανάδευση των οινολασπών, διαδικασία που του χαρίζει όγκο, λιπαρότητα και πολυπλοκότητα. Για την ποσότητα που οινοποιείται και στη συνέχεια παραμένει για ωρίμανση σε δεξαμενή γίνεται ανάδευση των πιο ψιλών οινολασπών. Ένα μέρος του Chardonnay υφίσταται μηλογαλακτική ζύμωση στο βαρέλι, η οποία μαλακώνει την οξύτητα και προσθέτει στο κρασί αρώματα βουτύρου και ξηρών καρπών. Στο τέλος της παλαίωσης ακολουθεί η επιλογή του χαρμανιού.

Downloads