All Vintages

Winemaker's Note

Η μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα φράουλας, βανίλιας και γλυκών μπαχαρικών, ενώ το στόμα διαθέτει όγκο και γευστικό πλούτο, αποτέλεσμα της ισορροπίας ανάμεσα στις νότες του βαρελιού, την ευχάριστη οξύτητα και τη φρουτώδη επίγευση. Η Ράμνιστα του 2012 είναι ένα Ξινόμαυρο με μαλακό στόμα, έκφραση μιας χρονιάς που έδωσε ιδιαίτερα εκφραστικά και αρωματικά κρασιά.

Ποικιλιακή σύνθεση

100% Ξινόμαυρο (παλαιά κλήματα)

Παραγωγή

3000 κιβώτια

Δυνατότητα Παλαίωσης

10-15 έτη

Ωρίμανση

16 μήνες παλαίωση σε δρύινα βαρέλια 225 και 500 λίτρων για το 90% του χαρμανιού. Το 10% εξελίσσεται σε δεξαμενή. Αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες.

Προέλευση

Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του Κτήματος στο Γιαννακοχώρι

Food Pairing

Σύνθετα αρώματα, στιβαρή δομή τανινών και βελούδινη οξύτητα. Ένα εξαιρετικό ταίρι για κόκκινο κρέας και κυνήγι.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  13.4 %vol
pH:  3.47
Ολική οξύτητα:  5.5 g/lt
Πτητική οξύτητα:  0.68
Σάκχαρα:  3.7 g/lt
Phenolic index:  n/a
Color intensity:  n/a
Ελεύθερα/Ολικά θειώδη:  n/a

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος αποτελεί ένα μωσαϊκό ποικίλων τύπων με μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα. Για τη Ράμνιστα επιλέγονται Ξινόμαυρα από τεμάχια ελαφριά αμμοπηλώδη με σχετικά χαμηλό pΗ.

Η διαλογή του Ξινόμαυρου αποτελεί πολύ σημαντικό σημείο για την ποιότητα του τελικού προϊόντος, αφού εκτός από τη μεγάλη ευαισθησία στο βοτρύτη, η ποικιλία έχει κάποιες χρονιές σεβαστά ποσοστά ραγών όχι καλά χρωματισμένων. Για το λόγο αυτό, η διαλογή ξεκινάει από το αμπέλι και ολοκληρώνεται στις δύο τράπεζες διαλογής πριν την πλήρωση των δεξαμενών.
Στην πρώτη ύλη της Ράμνιστας ασκούμε περίοδο προζυμωτικής εκχύλισης 6 ημερών. Οι θερμοκρασίες ζύμωσης των δεξαμενών δεν ξεπερνούν τους 25°C, ενώ το 70% της πρώτης ύλης ζυμώνει σε κλασικούς οινοποιητές και το 30% σε ανοιχτές δεξαμενές εφοδιασμένες με αυτόματο έμβολο (pigeage). Το 20% του κρασιού πραγματοποιεί τη μηλογαλακτική ζύμωση στα βαρέλια. Τα υποψήφια συστατικά του χαρμανιού της Ράμνιστας παντρεύονται τον 5-6 μήνα παλαίωσης τους, με συνολικό χρόνο παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια τους 18 μήνες. Τα βαρέλια είναι γαλλικής και, σε μικρότερο ποσοστό, αμερικάνικης ξυλείας με 25% νέο ξύλου και 25% βαρέλια 500 λίτρων.

Downloads