All Vintages

Winemaker's Note

Αρχικά η μύτη κυριαρχείται από αρώματα δρυός και μπαχαρικών, σύντομα, ωστόσο, το κρασί ανοίγει για να προσφέρει γοητευτικά αρώματα φράουλας και τριαντάφυλλου. Η Διάπορος του 2012 είναι μια τυπική έκφραση ενός εξαιρετικού Ξινόμαυρου, με στιβαρή δομή, παρατεταμένη επίγευση, που αφήνει στο στόμα αρώματα μπαχαρικών, και εντυπωσιακή δυνατότητα παλαίωσης.

Ποικιλιακή σύνθεση

Ξινόμαυρο 87%, Syrah 13%

Παραγωγή

600 φιάλες

Δυνατότητα Παλαίωσης

10-12 έτη

Ωρίμανση

22 μήνες παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια 225lit και 6 μήνες αναγωγική παλαίωση στη φιάλη

Προέλευση

Αμπελοτεμάχιο #5 του κτήματος στο Γιανακοχώρι

Food Pairing

Ένα ιδανικό ταίρι στα πλούσια πιάτα που έχουν βάση το μοσχάρι και το κυνήγι. Ταιριάζει υπέροχα επίσης με παλαιωμένα τυριά με τρούφα.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  14.3 %vol
pH:  3.38
Ολική οξύτητα:  n/a
Πτητική οξύτητα:  0.70 g/lt
Σάκχαρα:  3.1 g/lt
Phenolic index:  n/a
Color intensity:  n/a
Ελεύθερα/Ολικά θειώδη:  n/a

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος αποτελεί ένα μωσαικό ποικίλων τύπων με μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα.
Για τη Διάπορο επιλέγεται το Ξινόμαυρο από την καρδιά του αμπελοτεμαχίου 5. Το έδαφος διαθέτει σημαντική κλίση (20%), ενώ είναι αργιλοπηλώδες με υψηλό ρΗ. Η απόδοση των πρέμνων σε αυτό το τεμάχιο δεν ξεπερνά τα 650 kg/στρ, με το φορτίο να χαρακτηρίζεται από αραιοραγία, μικροραγία και ενίοτε από απουσία γιγάρτων στη ράγα.

Η πρώτη ύλη υφίσταται προζυμωτική εκχύλιση 7 ημερών σε θερμοκρασία 8-10°C και σε πλήρως αντιοξειδωτικό περιβάλλον. Η ζύμωση, η οποία διαρκεί 10-15 ημέρες, γίνεται σε ανοιχτές δεξαμενές εφοδιασμένες με αυτόματο έμβολο pigeage. Η θερμοκρασία της αλκοολικής ζύμωσης συντηρείται στους 23-26°C και σ’αυτά τα επίπεδα παραμένει για μεταζυμωτική εκχύλιση 10-12 ημερών. Η συγκεκριμένη διαδικασία οινοποίησης έχει ως στόχο την όσο το δυνατό γρηγορότερη σταθεροποίηση του χρώματος του Ξινόμαυρου και το «μαλάκωμα» των τανινών του. Η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται σε 100% καινούρια γαλλικά βαρέλια, τα οποία προσφέρουν μικροοξυγόνωση, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται πρόγραμμα τακτικού batonnage. Το κρασί παραμένει σε καινούρια γαλλική δρυ καθ' όλη τη διάρκεια της παλαίωσης.

Βραβεύσεις

Downloads