Δελτίο τρύγου 2020

Νάουσα

Η αμπελουργική χρονιά για την Νάουσα ξεκίνησε με ένα άνυδρο Γενάρη και έναν Φλεβάρη με ελάχιστες βροχές, οι μέσες θερμοκρασίες ήταν φυσιολογικές για την εποχή ,το γεγονός  αυτό βοήθησε στην έγκαιρη ολοκλήρωση των καλλιεργητικών φροντίδων.
Ακολούθησαν δυο μήνες, Μάρτιος και Απρίλιος με μεγάλα διαστήματα εντόνων βροχοπτώσεων και ελάχιστες θερμοκρασίες αρκετά χαμηλές για την εποχή, αυτό επέδρασε στα φυτά παρατείνοντας την  έκπτυξη στους οφθαλμούς ,οι ημερομηνίες των φαινολικών σταδίων οδηγούσαν σε μια οψιμότερη χρόνια κατά μια εβδομάδα .

pastedGraphic.png
Γράφημα 1. Η μέση θερμοκρασία αέρα (°C) στη Νάουσα το 2020 σε σχέση με το μ.ο. 2003-2019 για τους μήνες Ιανουάριο ως Οκτώβριο

 

Για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο είχαμε πολλές μπόρες μικρής διάρκειας και έντασης, οι θερμοκρασίες χαρακτηρίζονταν από θερμές ημέρες και αρκετά δροσερές βραδιές για την εποχή. Αυτό δημιούργησε μια μακρά περίοδο ανθοφορίας σε όλες τις ποικιλίες, με αποτέλεσμα να έχουμε μέτριου μεγέθους τσαμπιά με μικρές ράγες.

 

Στον Ιούλιο είχαμε αρκετές ήμερες με βροχές μικρού όγκου και  μια ισχυρή καταιγίδα στα μέσα του μήνα με 72 χιλιοστά βροχής πολύτιμα σ αυτό το στάδιο για τα φυτά μας, με συνήθεις θερμοκρασίες για την εποχή. Ο περκασμός για τις Γαλλικές ξεκίνησε φυσιολογικά στις 15 του μήνα και ολοκληρώθηκε στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Αντίστοιχα, για τα Ξινόμαυρα ξεκίνησε στις 25. Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν στο να αναμένουμε την ημερομηνία τρύγου για την κάθε ποικιλία στο σύνηθες.

Τέλος, στις αρχές Αυγούστου είχαμε μια μεγάλη καταιγίδα και μετά μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών ως τα μέσα Σεπτεμβρίο, που αρχίζει να παρατηρείτα μεγάλη διακύμανση στην μέση ημερησία κ μέση νυχτερινή θερμοκρασία.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε μια χρονιά που τα σταφύλια σε όλες τις Γαλλικές ποικιλίες του κτήματος ωρίμασαν ικανοποιητικά, σε αντίθεση με το Ξινομαυρο που η επιλογή μέσα στον αμπελώνα λόγο της ανομοιομορφίας στην ωρίμανση ήταν δύσκολη, με τρεις συγκομιδές να γίνονται για όλα τα κομμάτια.

pastedGraphic_1.png
Γράφημα 2. Η βροχόπτωση (mm) στη Νάουσα το 2020 σε σχέση με το μ.ο.2003-2019 για τους μήνες Ιανουάριο ως Οκτώβριο

 

Τα κρασιά των γαλλικών ποικιλιών είναι έντονα αρωματικά, με υψηλή οξύτητα και ωραία χρώματα, με το Cabernet Sauvignon να ξεχωρίζει.

Τα Ξινόμαυρα έχουν όμορφα χρώματα, όχι πολύ έντονα και αρώματα που ξεχωρίζουν. Παρατηρούμε μεγάλη διαφοροποίηση στα χαρακτηριστικά των κρασιών μεταξύ των διαφορετικών κομματιών. Κάθε κομμάτι εκφράζει έντονα το terroir του, δίνοντας ξεχωριστό χαρακτήρα στο κρασί.

Αμύνταιο 

Στο Αμύνταιο είχαμε έναν ξηρό και ήπιο χειμώνα. Τα φυτά δεν μπόρεσαν να «ξεκουραστούν» επαρκώς. Οι συνθήκες αυτές μας ευνόησαν ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα το κλάδεμα και την προετοιμασία των χωραφιών προς φύτευση. Η άνοιξη μπήκε στο ίδιο μοτίβο, με τον Μάρτιο να ξεκινάει με παρόμοιες συνθήκες αλλά να κλείνει με δύο επεισόδια χιονοπτώσεων, γύρω στις 20/03 ασθενή και το βράδυ της 31/03 προς 01/04 έντονη χιονόπτωση, σπάνια ακόμη και για το Αμύνταιο. 

Η χιονόπτωση και ο παγετός που ακολούθησε είχαν ως αποτέλεσμα αφενός την οψίμιση της έκπτυξης των οφθαλμών κατά 5-7 ημέρες και αφετέρου το πάγωμα των οφθαλμών σε ποσοστό περίπου 10% σε κάποιους αμπελώνες. Η έκπτυξη συνεχίστηκε σχετικά ομαλά, με κάποιες ανομοιομορφίες, που οφείλονταν κυρίως στον ήπιο χειμώνα. Μετά τις χιονοπτώσεις ακολούθησαν βροχοπτώσεις, που ως ένα βαθμό εξισορρόπησαν τη χειμερινή ξηρασία. Ο Μάιος ξεκίνησε ψυχρός, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανάπτυξη των βλαστών αλλά στα μέσα του μήνα είχαμε ένα επεισόδιο ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που επίσης καταπόνησε τα φυτά. Η άνθηση ήρθε στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, επίσης 5-7 ημέρες οψιμότερα. Είχε κανονική διάρκεια αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι νεφώσεις και οι βροχές συνέβαλαν ώστε κάποιες ποικιλίες, όπως το Chardonnay, να παρουσιάσουν σε κάποιους αμπελώνες φαινόμενα ανισορραγίας. Σε κάποιες άλλες ποικιλίες, όπως το Ξινόμαυρο, τον Ροδίτη και το Syrah συνέβαλε θετικά, ώστε να έχουμε μακριούς και αραιούς, συνεπώς χαλαρούς βότρεις.

Το καλοκαίρι ήταν ψυχρό. Οι βροχοπτώσεις ως και τον Ιούνιο ήταν λίγες γεγονός που μαζί με τις χαμηλές θερμοκρασίες συνέβαλλε στη συνέχιση της μειωμένης βλαστικής αύξησης. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν οι πιο βροχεροί των τελευταίων 15 ετών με τις βροχοπτώσεις να είναι ραγδαίες και μικρής διάρκειας, σημείο της κλιματικής αλλαγής που μάλλον έχει φτάσει για τα καλά στο Αμύνταιο. Οι επιπτώσεις αυτών των βροχοπτώσεων ήταν αύξηση της πίεσης προσβολής από ασθένειες σε ευαίσθητες ποικιλίες και η αύξηση των αποδόσεων. Εντούτοις, η καλή δουλειά στο αμπέλι συνέβαλλε στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων.

pastedGraphic_2.png

Γράφημα 3. Η μέση θερμοκρασία αέρα (°C) στο Αμύνταιο το 2020 σε σχέση με το μ.ο. 2003-2019 για τους μήνες Ιανουάριο ως Οκτώβριο

 

Ο περκασμός ήρθε επίσης 5-7 ημέρες οψιμότερα σε σχέση με τις κανονικές για το Αμύνταιο χρονιές. Η ωρίμανση ήταν παρατεταμένη και σε κάποιες περιπτώσεις ανομοιόμορφη παρατείνοντας την αγωνίας μας για την έναρξη του τρύγου και αναγκάζοντάς μας σε συνεχείς δειγματοληψίες και γευστικές δοκιμές στο αμπέλι για την επιλογή του βέλτιστου δυνατού σημείου για τη συγκομιδή.

Μετά τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου είχαμε μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας που διήρκησε σχεδόν για όλο τον Σεπτέμβριο. Ο αντίκτυπος στα σταφύλια ήταν θετικός βοηθώντας τα να έχουν καλή φυτοϋγεία και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι πρώιμες λευκές ποικιλίες ήταν αρωματικές, με κανονική οξύτητα για τα δεδομένα του Αμυνταίου. Οι ερυθρές Merlot και Syrah ωρίμασαν κανονικά, με χαμηλότερα σάκχαρα από το 2019 και λιγότερο πλούσια φαινολικά. Περισσότερο, ευνοημένο από τις συνθήκες του Σεπτεμβρίου ήταν το Syrah, που εμφάνισε σημάδια ελαφριάς αφυδάτωσης, που είναι επιθυμητά για τη συγκεκριμένη ποικιλία στο τελικό στάδιο της ωρίμανσης.

Οι όψιμες ποικιλίες, Ροδίτης και Ξινόμαυρο, ευνοήθηκαν επίσης από τις ξηρικές συνθήκες του Σεπτεμβρίου. Οι λίγες σχετικά βροχές στο τέλος του και στις αρχές Οκτώβρη δε δημιούργησαν προβλήματα. Αντιθέτως, βελτίωσαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, βοηθώντας τες να ωριμάσουν ικανοποιητικά, μετά την παρατεταμένη ανομβρία του Σεπτέμβρη. Ο Ροδίτης είχε τυπική οξύτητα και ήταν αρκετά αρωματικός. 

Το Ξινόμαυρο στις πρώτες ημέρες της συγκομιδής ήταν ικανοποιητικό, ενώ από τη μέση και προς το τέλος είχε εξαιρετικά χαρακτηριστικά, με τα σάκχαρα να κινούνται από το μέσο όρο της περιοχής και πάνω, ισορροπώντας με την οξύτητα, που ήταν υψηλή αλλά όχι ενοχλητική. Οι επιλεγμένοι παλιοί αμπελώνες για την Καλή Ρίζα είχαν εξαιρετικά φαινολικά χαρακτηριστικά, με υψηλότερα από τα συνηθισμένα pH.

pastedGraphic_3.png
Γράφημα 4. Η βροχόπτωση (mm) στο Αμύνταιο το 2020 σε σχέση με το μ.ο.2003-2019 για τους μήνες Ιανουάριο ως Οκτώβριο

 

Τα λευκά κρασιά του 2020 είναι έντονα αρωματικά, τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα, με μακριά επίγευση και ισορροπημένη οξύτητα.

Τα ροζέ Ξινόμαυρα έχουν φρούτο και όμορφη οξύτητα τυπικά της ποικιλίας.

Τα ερυθρά κρασιά των γαλλικών ποικιλιών είναι αρωματικά, με μέτριο όγκο και δομή και ισορροπημένο αλκοόλ. Το ερυθρά Ξινόμαυρα δείχνουν να έχουν αρκετό φρούτο στη μύτη και το στόμα, με μέτριο σώμα και καλή δομή.

 

Γουμένισσα

Οι συνθήκες ήταν παρόμοιες με τις άλλες δύο περιοχές.

Η περίοδος από τέλη Απριλίου έως και αρχές Ιουνίου ήταν αρκετά  βροχερή, δημιουργώντας πίεση προσβολής από ασθένειες, που όμως αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Το καλοκαίρι παρουσίασε ήπιες θερμοκρασίες, με κάποια μικρά διαστήματα καύσωνα, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν την περιοχή καθυστερώντας τον τρύγο μερικές ημέρες ακόμη. Από τις 20 Αυγούστου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες με έντονη ηλιοφάνεια και απουσία βροχής, βοηθώντας τα σταφύλια να ωριμάσουν κανονικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ασθενειών.

Ο τρύγος για τις πρώιμες λευκές ποικιλίες ξεκίνησε 5 ημέρες αργότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Οι ερυθρές γαλλικές ποικιλίες παρουσίασαν γρήγορη αύξηση σακχάρων και σχεδόν ταυτόχρονη τεχνολογική ωρίμανση, ευνοώντας τις οψιμότερες ποικιλίες Syrah και Cabernet Sauvignon. Το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα ωρίμασαν σε κανονικές για την περιοχή ημερομηνίες ή και λίγο οψιμότερα. 

Οι λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο είναι αρωματικές με ικανοποιητικές οξύτητες σε συνδυασμό με τους επιθυμητούς βαθμούς baume. Οι γαλλικές ερυθρές έχουν μέτριο αλκοόλ, με ικανοποιητική δομή και όγκο.

Το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα είναι αρωματικές με τον τυπικό χαρακτήρα της περιοχής. 

Αξιολόγηση / Νάουσα

  • Ξινόμαυρο: 8
  • Merlot: 9
  • Syrah: 9
  • Cabernet Sauvignon: 9

Αξιολόγηση / Αμύνταιο

  • Ξινόμαυρο: 9
  • Merlot: 8
  • Syrah: 8
  • Ροδίτης: 8
  • Μαλαγουζιά: 9
  • Chardonnay: 10
  • Sauvignon blanc: 10
  • Gewürtztraminer: 10

Αξιολόγηση / Γουμένισσα

  • Ξινόμαυρο: 8
  • Merlot: 8
  • Syrah: 8
  • Cabernet Sauvignon: 9
  • Νεγκόσκα: 8
  • Μαλαγουζιά: 8
  • Chardonnay: 9
  • Sauvignon blanc: 9
  • Ασύρτικο: 9

Δελτίο τρύγου 2019

Νάουσα

Ο χειμώνας στη Νάουσα ήταν σχετικά ψυχρός, κυρίως οι δύο πρώτοι μήνες του, με λίγα χιόνια και μέτριες  βροχοπτώσεις.

Τόσο ο Φλεβάρης, όσο και ο Μάρτης ήταν θερμότεροι, με αποτέλεσμα οι οφθαλμοί να αρχίσουν να ξυπνούν νωρίτερα (γράφημα 1). Όμως, ο ψυχρός Απρίλιος καθυστέρησε την έκπτυξή τους, η οποία συνέβει 10 μέρες αργότερα από αυτήν του 2018, στις συνήθεις ημερομηνίες για την περιοχή. Παρόλες τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ο θερμοκρασιακά άστατος καιρός του Μάρτη και του Απρίλη οδήγησαν τα φυτά σε ανομοιόμορφη έκπτυξη.

Ο σχετικά ψυχρός και βροχερός Απρίλης και ο επίσης ψυχρός και βροχερός Μάιος οδήγησαν σε αυξημένη πίεση περονόσπόρου, αλλά και ωιδίου που συνεχίστηκε μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων (γράφημα 2). Για να μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολής των σταφυλιών από  ωίδιο, εξαιτίας της αυξημένης ζωηρότητας των φυτών, σε αρκετα αμπελοτεμάχια αναγκαστήκαμε φέτος να ξεφυλλίσουμε από την ανατολική πλευρά, ώστε να βελτιώσουμε των αερισμό των σταφυλιών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανθοφορία ξεκίνησε οψιμότερα σε σχέση με το 2018, μετά τις 25 Μάη, ενώ η ανομοιομορφία που παρατηρήθηκε στην έκπτυξη διατηρήθηκε και στο στάδιο αυτό, όπως και στο στάδιο του περκασμού, που ξεκίνησε μετά τις 20 Ιουλίου.

Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις μέχρι τα μέσα Ιούλη οδήγησαν σε αύξηση της ζωηρότητας και της παραγωγικότητας των πρέμνων και μας ανάγκασαν να προβούμε σε αραίωση φορτίου στον περκασμό, σε όλες σχεδόν τις ποικιλίες μας. Το σχετικά δροσερό καλοκαίρι καθυστέρησε την ωρίμανση των ποικιλιών η οποία πραγματοποιήθηκε οψιμότερα από αυτήν του 2018, στις κανονικές όμως ημερομηνίες για την περιοχή. Το ευχάριστο ήταν ότι η θερμοκρασία τον Αύγουστο, κυρίως όμως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ήταν πολύ καλή, υψηλότερη της συνηθισμένης και με αρκετά μεγάλο εύρος ημερήσιας-νυκτερινής, αλλά και με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν σε πολύ καλή φαινολική ωριμότητα όλες τις ποικιλίες του κτήματος.

O τρύγος ξεκίνησε μετά τις 20 Αυγούστου με το Merlot και ολοκληρώθηκε  στα μέσα του Οκτώβρη με το Ξινόμαυρο. Τα σταφύλια ήταν υγιέστατα, με την επιθυμητή ωριμότητα. Τα κρασιά όλων των ποικιλιών μας είναι υψηλόβαθμα, με εξαιρετική οξύτητα, σκουρόχρωμα, με  πολύ έντονη αρωματική έκφραση, έχουν όγκο και πλούσια δομή.

Αμύνταιο                                                                             

Παρόμοια εξελίχθηκαν οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου και στο Αμύνταιο (γράφημα 3 και 4), με πολύ λιγότερα χιλιοστά βροχής κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου και χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τη Νάουσα.

Και εδώ όλα τα βλαστικά στάδια ήταν οψιμότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, συνέβησαν όμως στις συνήθεις ημερομηνίες για την περιοχή, με εξαίρεση κάποιες από τις πρώιμες ποικιλίες, των οποίων ο τρύγος ξεκίνησε στις ίδιες ημερομηνίες σε σχέση με το 2018.

Η χαμηλή βροχόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα αρκετοί αμπελώνες στις αρχές του Σεπτέμβρη να αρχίσουν να δείχνουν σημάδια υδατικής καταπόνησης και η ωρίμανση που έμοιαζε να οψιμίζει σε σχέση με το 2018 να επισπευτεί σε κάποιες από τις πρώιμες ποικιλίες.

Οι σχετικά δροσερές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή από τα μέσα Αυγούστου και μετά και η πρωινή δροσιά συνέφεραν τα αμπέλια των μέσης και όψιμης εποχής ωρίμανσης ποικιλιών που ωρίμασαν εξαιρετικά στις συνήθεις για την κάθε ποικιλία ημερομηνίες.

Ο τρύγος ξεκίνησε μετά τις 26 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc και ολοκληρώθηκε στο τέλος του Οκτώβρη με το Ξινόμαυρο.

Τόσο οι πρώιμες λευκές, όσο και οι πρώιμες ερυθρές ποικιλίες είχαν πολύ καλά αρώματα, πολύ καλή οξύτητα και στρογγυλή δομή. Ο Ροδίτης έδωσε κρασιά με τυπικά αρώματα της ποικιλίας, με υψηλή οξύτητα και κανονικό αλκοολικό τίτλο, ενώ το Ξινόμαυρο έδωσε κρασιά ικανοποιητικής ωριμότητας, με καλό χρώμα, πολύ καλή δομή και εξαιρετικά φρουτώδη αρώματα.

Γουμένισσα

Παρόμοιες καιρικές συνθήκες με αυτές της Νάουσας και του Αμυνταίου επικράτησαν στη διάρκεια του βλαστικού κύκλου και στη Γουμένισσα.

Οι περισσότερες ποικιλίες τρυγήθηκαν στις συνήθεις για την περιοχή ημερομηνίες. Ο τρύγος ξεκίνησε μετά τις 20 Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες Sauvignon blanc και Chardonnay, ακολούθησε η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και ο Ροδίτης.

Αρχές Σεπτέμβρη τρυγήθηκαν τα πρώτα Merlot και στην συνέχεια οι ποικιλίες  Cabernet Sauvignon, Syrah, Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα.

Τα φετινά λευκά κρασιά της Γουμένισσας είναι εξαιρετικά αρωματικά  με πολύ καλή ισορροπία αλκοόλης-οξύτητας, ενώ τα ερυθρά έχουν εξαιρετική δομή υψηλό αλκοολικό τίτλο με πολύ καλή οξύτητα. Χρωματικά τα ερυθρά είναι σκουρόχρωμα, ιδιαίτερα εκφραστικά αρωματικά και με πολύ καλή δομή.

Αξιολόγηση / Νάουσα

  • Ξινόμαυρο: 10
  • Merlot: 10
  • Syrah: 10
  • Cabernet Sauvignon: 10

Αξιολόγηση / Αμύνταιο

  • Ξινόμαυρο: 10
  • Merlot: 10
  • Syrah: 10
  • Ροδίτης: 10
  • Μαλαγουζιά: 10
  • Chardonnay: 10
  • Sauvignon blanc: 10
  • Gewürtztraminer: 10

Αξιολόγηση / Γουμένισσα

  • Ξινόμαυρο: 10
  • Merlot: 10
  • Syrah: 10
  • Cabernet Sauvignon: 10
  • Νεγκόσκα: 10
  • Μαλαγουζιά: 10
  • Chardonnay: 10
  • Sauvignon blanc: 10
  • Ασύρτικο: 10

Δελτίο τρύγου 2018

Μια χρονιά για “δυνατά νεύρα”!

Η φετινή χρονιά μάς έκανε να σκεφτούμε δυο φορές τις παραδοσιακές μεθόδους αμπελουργίας, τον καιρό και τα κρασιά που φτιάχνουμε.

Ο τρύγος είναι η καλύτερη εποχή του έτους. Δεν είναι μόνο η στιγμή κατά την οποία δρέπει κανείς τους καρπούς μιας ολόκληρης χρονιάς, αλλά επιπλέον αποτελεί μια περίοδο στοχασμού και σχεδιασμού για το μέλλον.

Στην Κυρ-Γιάννη βλέπουμε το Δελτίο Τρύγου, όχι απλά, ως τυπική αναφορά, αλλά περισσότερο σαν μια δήλωση για όσα μας κάνουν να ξυπνάμε κάθε μέρα και να πηγαίνουμε στη δουλειά.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κρασιού που επιβλήθηκε πριν από μία διετία (ευτυχώς θα καταργηθεί από 1/1/2019), το όριο φύτευσης νέων αμπελώνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συρρίκνωση και η γήρανση της αμπελουργικής κοινότητας είναι όλα ζητήματα που έχουμε θίξει κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Φέτος, θα θέλαμε να μιλήσουμε για δύο θέματα που αμφότερα επηρεάζουν τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας υγιούς, βιώσιμης και παγκοσμίου κλάσης βιομηχανίας κρασιού.

  1. Το παρωχημένο νομικό πλαίσιο για τον οινοπαραγωγικό κλάδο στην Ελλάδα
  2. Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες

Στην Ελλάδα το σύστημα ΠΟΠ / ΠΓΕ δημιουργήθηκε πριν από σαράντα χρόνια. Από τότε, παρά τις θεαματικές αλλαγές στην παγκόσμια και στην ελληνική βιομηχανία οίνου, κατά την τελευταία δεκαετία, σημαντικές τροποποιήσεις ή προσαρμογές δεν σημειώθηκαν. Αν θέλουμε ποτέ να θεωρηθούμε μέρος του σύγχρονου οινικού κόσμου, αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο κλάδος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό την εποπτεία των τοπικών συμβουλίων αμπέλου και οίνου, πρέπει να επανεφεύρουν τον εαυτό τους και να αναβαθμίσουν το νομικό πλαίσιο. Το σύστημα πρέπει να συνεργαστεί μαζί με τους οινοπαραγωγούς και όχι, εναντίον τους, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ποιοτικό έλεγχο, βέλτιστες πρακτικές καλλιέργειας και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Όλοι ελπίζουμε ότι το πρώτο ελληνικό Συμπόσιο Αμπέλου και Οίνου μέσα στο 2019 θα αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα εύρωστο ελληνικό αμπελώνα το 2030.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

Φέτος, ζήσαμε έναν ήπιο χειμώνα με υψηλές βροχοπτώσεις, αλλά περιορισμένη χιονόπτωση. Οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Η άνοιξη ήρθε με φυσιολογικές βροχοπτώσεις, αλλά απόλυτη ανομβρία τον Απρίλιο, έναν από τους ξηρότερους που ζήσαμε ποτέ. Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν υψηλές, οπότε η έκπτυξη των οφθαλμών και η άνθιση ήρθαν νωρίτερα από ποτέ, σηματοδοτώντας μία πρώιμη χρονιά. Πού να ξέραμε τη συνέχεια!

Η αρχή του καλοκαιριού ήταν πρωτόγνωρη με καθημερινές νυχτερινές βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιούλη, που ανάγκασαν τους πιο σκληροτράχηλους αμπελουργούς να εργάζονται ακόμη σκληρότερα, και τους λιγότερο ανθεκτικούς να βλέπουν τους αμπελώνες τους να πλήττονται από τον περονόσπορο και τον βοτρύτη. Η εντατική εργασία και οι τακτικές επεμβάσεις είχαν αποτέλεσμα. Στις 18 Αυγούστου μία βαριά καταιγίδα με ύψος βροχής που ξεπέρασε τα 180 χιλιοστά μέσα σε τέσσερεις ώρες, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα στους δρόμους, παρά στους αμπελώνες μας!

Ήταν το τέλος ενός δραματικού μήνα μετά τον οποίο, ζήσαμε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι! Οι όμορφες μέρες με τις κανονικές θερμοκρασίες και τις δροσερές νύχτες κράτησαν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, επιτρέποντας μια ωραία και σταδιακή ωρίμανση όλων των αμπελώνων του Ξινόμαυρου.

Τρυγήσαμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, φορώντας κοντομάνικα και σορτς, μαζεύοντας σταφύλια καλού χρώματος, όμορφης αρωματικής έντασης και με υψηλά επίπεδα σακχάρων. Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι η καλή ισορροπία των κρασιών: υψηλό επίπεδο αλκοόλ που δίνει τη δομή, αλλά με μέση φαινολική ωριμότητα που παράγει κρασιά με εξαιρετική κομψότητα· ήδη “ξεκουράζονται” στην κάβα μας, κι εμείς ανυπομονούμε να τα δοκιμάσουμε ξανά την άνοιξη για την τελική ετυμηγορία μας.

Ακόμα, ωστόσο δεν έχουμε απαντήσει στα ερωτήματα της χρονιάς.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις καιρικές αλλαγές; Πρέπει να αυξήσουμε την απόδοση ποιότητας της παραγωγής και τον “πράσινο τρύγο”; Πώς θα αντιμετωπίσουμε έναν μη αξιόπιστο κύκλο  ωρίμανσης; Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα κάνουν το Ξινόμαυρο ακόμα πιο κομψό, εύκολο να καταναλωθεί άμεσα, διατηρώντας όμως, παράλληλα τη μακροζωία του για την οποία είναι γνωστό; Είμαστε πιο κοντά κάθε χρόνο στη διαχείριση των διαβόητων τανινών του, αλλά είμαστε στον σωστό δρόμο;

Αυτές τις ερωτήσεις αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα και ναι, δεν έχουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις.

Κι όμως, αυτό είναι που κάνουμε και αγαπάμε!

Τις καλύτερες ευχές μου,

Στέλιος Μπουτάρης

Αξιολόγηση / Νάουσα

  • Ξινόμαυρο:9,5
  • Merlot: 9,5
  • Syrah: 8,5
  • Cabernet Sauvignon: 9,5

Αξιολόγηση / Αμύνταιο

  • Ξινόμαυρο: 10
  • Merlot: 10
  • Syrah: 10
  • Ροδίτης: 9,5
  • Μαλαγουζιά: 9
  • Chardonnay: 10
  • Sauvignon blanc: 10
  • Gewürtztraminer: 9

 

 

Δελτίο Τρύγου 2017

Μία κορυφαία οινικά χρονιά!

Τα θετικά της χρονιάς

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είχαν ως αποτέλεσμα η αμπελουργική χρονιά να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη των τελευταίων δέκα χρόνων.

Η έκπτυξη ήταν ομοιόμορφη, ιδιαίτερα για την ποικιλία Ξινόμαυρο.

Το αξιοσημείωτο της φετινής χρονιάς ήταν η πρώιμη εμφάνιση της αλλαγής του χρώματος των κουκουτσιών, που σηματοδότησε την έναρξη της ωρίμανσής τους, προετοιμάζοντας μας για μία πολύ καλή φαινολική ωριμότητα.

Τόσο στη Νάουσα, όσο και στο Αμύνταιο η απουσία βροχοπτώσεων, τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο και Αύγουστο-Σεπτέμβριο αντίστοιχα, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες, επέδρασσαν θετικά στην υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, καθώς και στη πορεία ωρίμανσής τους.

Τα αρνητικά της χρονιάς

Στη Νάουσα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών της ημέρας δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε τα εγκαύματα των σταφυλιών στα αμπελοτόπια με νότια έκθεση, ιδιαίτερα στο Ξινόμαυρο.

Στο Αμύνταιο, ο ψυχρός και ξηρός χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα τα φυτά να ξεκινήσουν το βλαστικό τους κύκλο, με σημαντικά μειωμένα υδατικά αποθέματα. Οι πολυπόθητες βροχές του Μαΐου και του Ιουλίου δυστυχώς συνοδεύτηκαν από χαλάζι, το οποίο μείωσε σημαντικά την παραγωγή σε αρκετές περιοχές του Αμυνταίου.

Οι δικές μας παρεμβάσεις

Ακολουθώντας τη μέθοδο που εφαρμόζουμε από το 2016, τρυγήσαμε όλα τα αμπελοτεμάχια μας σε δύο με τρία περάσματα, ανάλογα με την ωριμότητα του κάθε τσαμπιού. Βέβαια, η ομοιομορφία της ωρίμανσης των σταφυλιών διευκόλυνε την παραπάνω διαδικασία. Παράλληλα, η καθιερωμένη διαλογή των σταφυλιών ράγα – ράγα στη ταινία ελέγχου ήρθε να συμπληρώσει την διαλογή στο αμπέλι.

Φέτος, η χρήση τελάρων μικρότερου ύψους, βοήθησε στη διατήρηση της ποιότητας των σταφυλιών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και αποθήκευσής τους.

Για να ισορροπήσουμε την έλλειψη των βροχοπτώσεων και να ελέγξουμε το υδατικό στρες χρειάστηκε να κάνουμε περισσότερα ποτίσματα, μετρώντας το υδατικό δυναμικό των φύλλων, προκειμένου να μπορέσουμε να διατηρήσουμε λειτουργικά τα φύλλα τα οποία σε περιπτώσεις εντόνου στρες κλείνουν τους πόρους τους και σταματούν τη φωτοσύνθεση.

Τα αποτελέσματα

Τόσο οι πρώιμες λευκές, όσο και οι πρώιμες ερυθρές ποικιλίες, έχουν πολύ καλά αρώματα, ισορροπημένη οξύτητα και στρόγγυλη δομή. Το Ξινόμαυρο της Νάουσας, παρουσιάζει πολύ καλή ισορροπία αλκοόλης οξύτητας, καλό έως πολύ καλό χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα, πολύ καλή δομή και όγκο, πολύ μαλακές τανίνες, προδιαθέτοντάς μας για μία χρονιά πολύ καλύτερη του 2016 και σε κάποια αμπελοτεμάχια εξαιρετική. Στο Αμύνταιο, το Ξινόμαυρο ωρίμασε εξαιρετικά και έδωσε κρασιά υψηλόβαθμα με πολύ καλό χρώμα, πολύ καλή δομή και εξαιρετικά φρουτώδη αρώματα.

Αξιολόγηση / Νάουσα

  • Ξινόμαυρο: 9,5
  • Merlot: 9,5
  • Syrah: 9,5
  • Cabernet Sauvignon: 10

Αξιολόγηση / Αμύνταιο

  • Ξινόμαυρο: 10
  • Merlot: 10
  • Syrah: 10
  • Ροδίτης: 9,5
  • Μαλαγουζιά: 9
  • Chardonnay: 9
  • Sauvignon blanc: 9
  • Gewürtztraminer: 9

Δελτίο Τρύγου 2016

Μια χρονιά με ανομοιόμορφες συνθήκες, αλλά εξαιρετικά αποτελέσματα

Το 2016 ήταν μια χρονιά με ανομοιόμορφες συνθήκες που οδήγησε σε ανομοιόμορφα αποτελέσματα.

Το μυστικό ήταν πάλι η αποτελεσματική δουλειά στο αμπέλι και η πολύ προσεκτική επιλογή. Αυτή μας βοήθησε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό σταφύλι, να μετατρέψουμε τη δυσκολία σε πλεονέκτημα και μια άστατη σοδειά σε εξαιρετική.

Τα συν (+)

Ένα μέτρια ζεστό καλοκαίρι, με ξηρές συνθήκες, κυρίως κατά τους δύο πρώτους μήνες, δημιούργησε τις ιδανικές προϋποθέσεις για την πρώιμη ωρίμανση των σταφυλιών.

Οι ήπιες θερμοκρασίες του Αυγούστου και η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας συνέβαλαν στη διατήρηση της οξύτητας και του αρωματικού δυναμικού όλων των ποικιλιών. Αν και η έντονη βροχόπτωση στις αρχές Σεπτεμβρίου επιβράδυνε τον ρυθμό ωρίμανσης του Ξινόμαυρου, η άμεση βελτίωση του καιρού επέτρεψε την ολοκλήρωση της ωρίμανσης, φέρνοντας νωρίτερα την ημερομηνία έναρξης του τρύγου κατά 5 με 10 ημέρες.

Τα μείον (-)

Οι ζεστοί και ξηροί μήνες πρώτοι μήνες του 2016 προκάλεσαν την άνομοιόμορφη ανάπτυξη των πρώτων βλαστών. Στη συνέχεια, ο Μάιος έφερε περισσότερες βροχές από το συνηθισμένο, εμποδίζοντας την ομαλή πορεία της άνθησης. Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν στην παραγωγή σταφυλιών που εμφάνιζαν διαφορετικό επίπεδο ωρίμανσης στο ίδιο φυτό. Στο Αμύνταιο, οι καιρικές συνθήκες ήταν παρόμοιες, με εξαίρεση την υψηλότερη βροχόπτωση της περιόδου Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, οι οποίες δυσκόλεψαν την ωρίμανση των όψιμων ποικιλιών, όπως το Ξινόμαυρο.

Οι δικές μας παρεμβάσεις

Τα κατάλληλα μέτρα και η αποτελεσματική φυτοπροστασία βοήθησαν στην αντιμετώπιση της πίεσης του περονόσπορου, που έκανε την εμφάνισή του λόγω της αυξημένης υγρασίας τον Μάιο.

Ωστόσο, η σημαντικότερη παρέμβαση και το στοιχείο που σημάδεψε τον τρύγο του 2016 ήταν η απόφασή μας να τρυγήσουμε χωριστά τα σταφύλια με διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας σε κάθε αμπελοτόπι. Με τον τρόπο αυτό, καταφέραμε να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της ανομοιόμορφης ωρίμανσης σε πλεονέκτημα. Για τον σκοπό αυτό, εκπαιδεύσαμε τους τρυγητές μας ώστε να κόβουν σε κάθε πέρασμα τα σταφύλια που επιθυμούσαμε, ενώ η προσεκτική επιλογή των σταφυλιών στο αμπέλι συμπληρωνόταν πάντα από την καθιερωμένη διαλογή ράγα ράγα στην τράπεζα διαλογής.

Τα αποτελέσματα

Χάρη στην πρακτική του επιλεκτικού τρύγου σε διαδοχικά περάσματα, ειδικά στο Ξινόμαυρο που ωρίμασε στα μέσα του Σεπτέμβρη, καταφέραμε να μοιράσουμε το σταφύλι σε διαφορετικές ποιότητες, από αρκετά καλό σε εξαιρετικό.

Τα κρασιά των ποικιλιών που ωριμάζουν πρώιμα, τόσο στη Νάουσα όσο και στο Αμύνταιο διαθέτουν έντονα αρώματα, που εκφράζουν τον τυπικό χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας, και αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η οποία εξισορροπείται από μια δροσερή οξύτητα. Το Ξινόμαυρο της Νάουσας είναι έντονα φρουτώδες, με πολύ καλή δομή και όγκο προδιαθέτοντας μας για μια χρονιά πολύ καλύτερη του 2015, ίσως και σε κάποια αμπελοτόπια εξαιρετική. Στο Αμύνταιο, τα κρασιά από Ξινόμαυρο χαρακτηρίζονται από ευχάριστα αρώματα κόκκινων φρούτων, ζωηρή οξύτητα και σχετικά χαμηλότερο αλκοόλ.

 

Αξιολόγηση / Νάουσα

  • Ξινόμαυρο 9
  • Merlot 8
  • Syrah 9
  • Cabernet Sauvignon 9

Αξιολόγηση / Αμύνταιο

  • Ξινόμαυρο 7,5
  • Syrah 8
  • Ροδίτης 8
  • Μαλαγουζιά 8
  • Chardonnay 10
  • Sauvignon Blanc 10
  • Gewürtztraminer 10

 

Δελτίο Τρύγου 2015

Μια πολύ καλή χρονιά, παραλίγο μεγάλη

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού δημιούργησαν υψηλές προσδοκίες για την ποιότητα της φετινής σοδειάς.

Ωστόσο, ένας ασυνήθιστος Σεπτέμβριος, με υψηλές θερμοκρασίες στην αρχή και πολλές βροχές στο δεύτερο μισό, ήρθε να ταράξει την ομαλή πορεία των σταφυλιών. Οι πρώιμες ερυθρές και οι λευκές ποικιλίες που δεν επηρεάστηκαν από αυτή την αλλαγή, έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας. Όσο για το Ξινόμαυρο, που πιέστηκε από τις συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του τρύγου, μπορεί το 2015 να μην ήταν τελικά η μεγάλη χρονιά που περιμέναμε, δείχνει όμως ότι θα μας προσφέρει πολύ όμορφα κρασιά με έντονα φρουτώδη αρώματα και μαλακό στόμα.

Οι καλές στιγμές

Στο μεγαλύτερο μέρος του, το 2015 χαρακτηρίστηκε από ιδανικές συνθήκες. Αυξημένα υδατικά αποθέματα στο ξεκίνημα και κανονικές θερμοκρασίες μέχρι τον Απρίλη άνοιξαν τη χρονιά με τους καλύτερους οιωνούς. Ο ξηρός καιρός του Μαΐου περιόρισε τον κίνδυνο ανάπτυξης του περονόσπορου και των μυκητολογικών προσβολών προστατεύοντας την υγεία των σταφυλιών τόσο στη Νάουσα όσο και στο Αμύνταιο. Η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν χαμηλότερη από τα κανονικά επίπεδα, ωστόσο η περίοδος αυτή ολοκληρώθηκε με καλό, πρώιμο και ομοιόμορφο χρωματισμό των σταφυλιών, παντελή έλλειψη ασθενειών και καλή ωριμότητα των κουκουτσιών. Όλα έδειχναν ότι οδεύουμε προς την ολοκλήρωση μιας μεγάλης χρονιάς.

Οι δύσκολες στιγμές

Λίγο πριν το τέλος, ο Σεπτέμβριος ήρθε να αποτελέσει παραφωνία στην ομαλή εξέλιξη που είχε η χρονιά μέχρι εκείνη τη στιγμή. O μήνας ξεκίνησε με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, οι οποίες δημιούργησαν έντονο στρες στα αμπέλια και έβαλαν σε δοκιμασία τις αντοχές τους. Οι συνθήκες αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ωρίμανσης των περισσότερων ποικιλιών. Στο δεύτερο μισό του μήνα, οι ημέρες βροχής εναλλάσσονταν με ημέρες ηλιοφάνειας, δημιουργώντας προβλήματα στο Ξινόμαυρο, ιδίως στη Νάουσα, όπου ένα ελαφρύ χαλάζι προκάλεσε ζημιές στο φύλλωμα των αμπελιών.

Οι δικές μας παρεμβάσεις

Πριν από τον τρύγο του Ξινόμαυρου προχωρήσαμε σε ξεφύλλισμα προκειμένου να διευκολύνουμε τη συλλογή των σταφυλιών και να μπορέσουμε να είμαστε πιο αυστηροί. Γενικά, φροντίσαμε να μαζέψουμε μόνο τα πιο ώριμα τσαμπιά, ενώ σε κάποια κομμάτια κάναμε μέχρι και τέσσερα περάσματα. Επιπλέον, αποφασίσαμε να ρισκάρουμε αφήνοντας περισσότερο τα σταφύλια επάνω στα αμπέλια, κίνηση που τελικά απέδωσε πιο ώριμες φαινόλες. Η αυστηρή διαλογή όμως συνεχίστηκε και στο οινοποιείο, όπου προσθέσαμε επιπλέον άτομα στη διπλή τράπεζα διαλογής, φτάνοντας να επιλέγουμε ρώγα ρώγα τα σταφύλια που οδηγήθηκαν σε οινοποίηση.

Η ποιότητα

Στα αμπελοτόπια της Νάουσας πρώτα τρυγήθηκε το Merlot, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, και ακολούθησαν το Syrah και το Cabernet Sauvignon. Η ποιότητα αυτών των ποικιλιών είναι εξαιρετική. Τα κρασιά έχουν πολύ καλό χρώμα, ώριμες τανίνες και τυπικά αρώματα. O τρύγος του Ξινόμαυρου ξεκίνησε στις 24 του μήνα και ολοκληρώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Λόγω των βροχών που έπεσαν στο τέλος της περιόδου τα κρασιά έχουν χαμηλότερο αλκοόλ, χαρακτηρίζονται ωστόσο από όμορφα αρώματα φρούτων και μαλακό στόμα.

Στα αμπελοτόπια του Αμυνταίου, τα κρασιά των πρώιμων λευκών ποικιλιών έχουν πολύ καλά αρώματα, ισορροπημένη οξύτητα και στρογγυλή δομή. Όσον αφορά τον Ροδίτη, η φετινή χρονιά είναι μια από τις καλύτερες της δεκαετίας, ενώ η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 20%, με συνέπεια την πολύ καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Ειδικότερα ο Ροδίτης Αλεπού, ο πιο ευγενής κλώνος της ποικιλίας, κοκκίνισε ομοιόμορφα, κάτι που αποτελεί ενδεικτικό της υψηλής του ποιότητας. Τα ερυθρά Syrah και Merlot έχουν έντονο χρώμα, τραγανή οξύτητα και μαλακό σώμα. Το Ξινόμαυρο, όπως και στη Νάουσα, δεν ανέβασε αρκετά σάκχαρα εξαιτίας των βροχών, με συνέπεια να δώσει κρασιά με σχετικά χαμηλότερο αλκοόλ, αλλά ευχάριστα φρουτώδη αρώματα και ζωηρή οξύτητα.

Αξιολόγηση / Νάουσα

  • Ξινόμαυρο 8
  • Merlot 9
  • Syrah 10
  • Cabernet Sauvignon 10

Αξιολόγηση / Αμύνταιο

  • Ξινόμαυρο 7,5
  • Syrah 9
  • Ροδίτης 9
  • Μαλαγουζιά 10
  • Chardonnay 10
  • Sauvignon Blanc 10
  • Gewürtztraminer 10

Δεδομένα θερμοκρασίας 2015

  • Μέση θερμοκρασία έτους: 15.1 oC
  • Μέση θερμοκρασία βλαστικής περιόδου: 20.4 oC
  • Μέση θερμοκρασία περκασμού και ωρίμασης: 21.9 oC

Δεδομένα βροχοπτώσεων 2015

  • Μέση ετήσια βροχόπτωση: 890 mm
  • Μέση βροχόπτωση βλαστικής περιόδου: 77 mm
  • Μέση βροχόπτωση περκασμού και ωρίμασης: 107 mm

Δελτίο Τρύγου 2014

Η πιο δύσκολη χρονιά που έχουμε δει!

O τρύγος στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα ξεκίνησε με το Merlot την 1η Σεπτεμβρίου, πολύ αργότερα απ’ ό,τι συνήθως, κι ενώ μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού όλα έδειχναν ότι οδεύαμε προς μια κανονική χρονιά. Ωστόσο, από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά άρχισαν τα προβλήματα.

Αρχικά, ένας πολύ βροχερός Ιούλιος σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά την περίοδο αυτή οδήγησαν στην εμφάνιση ωιδίου, ενός πολύ επικίνδυνου μύκητα, που προσβάλλει όλα τα υπέργεια τμήματα του φυτού και προκαλεί μείωση της παραγωγής αλλά και της ποιότητας του καρπού. Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσαμε στενά τον αμπελώνα και φροντίζαμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα καταβάλλοντας κάθε δυνατή επιμέλεια. Παρ‘ όλα αυτά, όλες οι προσπάθειές μας έπεφταν στο κενό εξαιτίας της συνεχιζόμενης υγρασίας και των βροχών που δεν έλεγαν να σταματήσουν. Το ωίδιο εξακολουθούσε να απειλεί τον αμπελώνα μας.

Και σαν να μην ήταν αρκετές οι δυσκολίες αυτές, στις 22 Ιουλίου μια πρωτοφανής για την εποχή χαλαζόπτωση χτύπησε την περιοχή της Νάουσας. Ολοκληρώνοντας τη ζημιά που είχαν ξεκινήσει οι βροχές, το χαλάζι ήρθε να πλήξει με ιδιαίτερα μεγάλη ισχύ τα περισσότερα από τα κομμάτια του αμπελώνα στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στα τέλη Ιουλίου, όλα έδειχναν πως βαδίζαμε ολοταχώς προς μια καταστροφή που σε ορισμένα σημεία του Κτήματος έφτανε το 90%!

 

Ωστόσο, ένας καλός Αύγουστος, με υψηλές θερμοκρασίες και, κυρίως, χωρίς βροχές, ήρθε να μετριάσει τις επιπτώσεις της προηγούμενης περιόδου.

Ο ζεστός καιρός επούλωσε τις πληγές στις χτυπημένες ρώγες και ταυτόχρονα προστάτεψε τα σταφύλια από την απειλή της όξινης σήψης. Την ίδια στιγμή, χάρη στις στοχευμένες παρεμβάσεις μας, καταφέραμε να αντιστρέψουμε εν μέρει την κατάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν η ζημιά από τις καταστροφές να μοιάζει πλέον μικρότερη από αυτή που περιμέναμε. Οι ρώγες που σώθηκαν ήταν καλύτερες σε ποιότητα από το αναμενόμενο, ενώ οι απώλειες συνδέονται περισσότερο με την ποσότητα των σταφυλιών και όχι τόσο με την ποιότητα.

Ο τρύγος στη Νάουσα ξεκίνησε αργότερα από ότι αναμενόταν. Στόχος μας ήταν να αφήσουμε τα σταφύλια να φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα φαινολικής ωρίμανσης, όταν παράλληλα κάναμε αυστηρή επιλογή των καλύτερων τσαμπιών. Διατηρώντας την ποσότητα σε χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον 70% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων, καταφέραμε να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας. Στο τέλος, το Ξινόμαυρο άγγιξε τα συνήθη επίπεδα ποιότητάς του, ενώ το Merlot και το Syrah, παρόλες τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν, μας έδωσαν σταφύλια ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, που θα μας δώσουν ορισμένα πολύ απαλά, κομψά και ιδιαίτερα αρωματικά χαρμάνια.

 

Στο Αμύνταιο, έχουμε εμπειρία με παρόμοιες δύσκολες συνθήκες, ωστόσο όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσαμε στενά τον αμπελώνα και φροντίζαμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα καταβάλλοντας κάθε δυνατή επιμέλεια. Και εδώ επίσης ο τρύγος ξεκίνησε αργότερα από ότι είχαμε συνηθήσει.

Τελικά,  χάρη στις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στις περιόδους του περκασμού και της ωρίμανσης, οι λευκές ποικιλίες έδωσαν κρασιά που χαρακτηρίζονται από έντονα αρώματα, κομψότητα, σχετικά χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ και μια τραγανή οξύτητα. Επιπλέον, ορισμένα από τα αμπέλια, όπως το Ντρούμο με το Sauvignon Blanc, απέδωσαν εξαιρετικά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, το 2014 ήταν από πολλές απόψεις πρωτοφανής. Η γεωπόνος του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, Χαρούλα Σπινθηροπούλου, έπειτα από εμπειρία 25 τουλάχιστον τρύγων, υποστηρίζει ότι είναι η πιο δύσκολη χρονιά που έχει δει μέχρι τώρα. Και έχει δει πολλές! Ωστόσο, η φετινή σοδειά έρχεται μετά από μια σειρά πολύ καλών έως εξαιρετικών σοδειών που είχαμε την τελευταία δεκαετία. Μάλλον δε θα πρέπει να είμαστε αχάριστοι…

 

Δεδομένα θερμοκρασίας 2014

  • Μέση θερμοκρασία έτους: 15.4 oC
  • Μέση θερμοκρασία βλαστικής περιόδου: 19.9 oC
  • Μέση θερμοκρασία περκασμού και ωρίμανσης: 21.1 oC

Δεδομένα βροχοπτώσεων 2014

  • Μέση ετήσια βροχόπτωση: 1213 mm
  • Μέση βροχόπτωση βλαστικής περιόδου: 88 mm
  • Μέση βροχόπτωση περκασμού και ωρίμανσης: 94 mm

Δελτίο Τρύγου 2013

Κάθε εμπόδιο για καλό…

Ο τρύγος του 2013 ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Αυτό δυσκόλεψε τις πρώιμες ποικιλίες, αλλά βοήθησε το όψιμο Ξινόμαυρο να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο σε Νάουσα όσο και σε Αμύνταιο.

Χρονιά με καλές καιρικές συνθήκες, αλλά και κάποιες πολύ δύσκολες στιγμές, το 2013 στο τέλος μας αντάμειψε χαρίζοντάς μας σταφύλια με εξαιρετικό χρώμα, καλές τανίνες, έντονα αρώματα και κομψό χαρακτήρα.

Τα θετικά της χρονιάς:

Η χρονιά άρχισε με αυξημένα υδατικά αποθέματα και καλές καιρικές συνθήκες μέχρι και το Μάιο. Το καλοκαίρι μπορεί να ξεκίνησε με άγριες διαθέσεις, με χαλαζόπτωση σε Νάουσα και Αμύνταιο και βροχερό καιρό, συνεχίστηκε ωστόσο ξηρό και με καλές θερμοκρασίες. Ο Αύγουστος, πιο ζεστός αλλά χωρίς καύσωνες, βοήθησε τα σταφύλια μας να ωριμάσουν γρήγορα και οδήγησε σε ένα τρύγο που στη Νάουσα ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, στις 14 Αυγούστου. Οι συνθήκες πρώιμου τρύγου ευνόησαν ιδιαίτερα το Ξινόμαυρο, καθώς τα σταφύλια είχαν το χρόνο να συγκεντρώσουν τα επιθυμητά σάκχαρα, ενώ οι τανίνες τους μπόρεσαν ωριμάσουν και αυτές καλύτερα χάρη στις καλές καιρικές συνθήκες που επιφύλασσε ο Σεπτέμβριος. Στο Αμύνταιο, όπου ο τρύγος ξεκίνησε κανονικά, οι ίδιες συνθήκες χάρισαν στα σταφύλια πολύ καλή οξύτητα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα βοήθησαν τις όψιμες ποικιλίες, Ξινόμαυρο και Ροδίτη, να ωριμάσουν καλά.

Τα αρνητικά της χρονιάς:

Το χαλάζι που έπεσε στις αρχές Ιουνίου δυο μέρες συνεχόμενα στη Νάουσα δημιούργησε πολλά προβλήματα, προκαλώντας καταστροφές στο φύλλωμα και πολλά προβλήματα στις νεοσχηματισμένες ράγες. Παρά το αναμενόμενο όμως, οι ζημιές αυτές δεν επηρέασαν ιδιαίτερα την ποσότητα της παραγωγής, η οποία, με εξαίρεση το Ξινόμαυρο στη Νάουσα, εμφανίστηκε ελαφρώς αυξημένη. Κατά ένα παράδοξο τρόπο ωστόσο η χαλαζόπτωση είχε και θετικές συνέπειες, καθώς στα περισσότερα αμπελοτόπια του Ξινόμαυρου τα σταφύλια είχαν λιγότερα γίγαρτα (κουκούτσια) απ’ ό,τι συνήθως, γεγονός που αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στις συνήθως άγριες τανίνες της ποικιλίας. Τέλος, όπως συνήθως συμβαίνει όταν ο τρύγος ξεκινάει τόσο νωρίς, στις πρώιμες ποικιλίες, όπως το Merlot, o ρυθμός ωρίμανσης των σακχάρων δεν έδωσε στα γίγαρτα το χρόνο να ωριμάσουν καλά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σχετικά άγουρες τανίνες.

Η δική μας παρέμβαση:

Για να βοηθήσουμε τα αμπέλια μας να ξεπεράσουν τις ζημιές που προκάλεσε το χαλάζι, χρειάστηκε να ξεκινήσουμε την άρδευση νωρίτερα, αλλά και να αυξήσουμε το ύψος του κορυφολογήματος, αφήνοντας περισσότερα φύλλα επάνω στο αμπέλι. Επίσης, για πρώτη φορά φέτος, δεν αφαιρέσαμε μασχάλες στο Ξινόμαυρο, προκειμένου να μην εκθέσουμε τα σταφύλια στον ήλιο. Όσον αφορά τις πρώιμες ποικιλίες, αποφύγαμε την παρατεταμένη εκχύλιση, για να μην αφήσουμε μεγάλη ποσότητα από τις άγουρες τανίνες να περάσουν στο κρασί. Φυσικά, όπως κάθε χρονιά, η πολύ αυστηρή διαλογή στο αμπέλι και στο οινοποιείο, μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα πιο ώριμα και υγιή σταφύλια.

Αξιολόγηση / Νάουσα

  • Ξινόμαυρο 9
  • Merlot 8
  • Syrah 9

Αξιολόγηση / Αμύνταιον

  • Sauvignon Blanc 9
  • Traminer 9
  • Chardonnay 9
  • Ροδίτης 9
  • Ξινόμαυρο 8+

Δεδομένα θερμοκρασίας 2013

  • Μέση θερμοκρασία έτους: 16 oC
  • Μέση θερμοκρασία βλαστικής περιόδου: 21.8 oC
  • Μέση θερμοκρασία περκασμού και ωρίμανσης: 23.0 oC

Δεδομένα βροχοπτώσεων 2013

  • Μέση ετήσια βροχόπτωση: 742 mm
  • Μέση βροχόπτωση βλαστικής περιόδου: 41 mm
  • Μέση βροχόπτωση περκασμού και ωρίμανσης: 18 mm

Δελτίο Τρύγου 2012

ΝΑΟΥΣΑ

Η χρονιά του 2012 ξεκίνησε με σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες, με εξαίρεση το μήνα Μάρτιο που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και θερμότερος (γράφημα 1), ενώ οι βροχοπτώσεις ήταν οι συνηθισμένες για την εποχή. Έτσι οι περισσότερες ποικιλίες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Μαρτίου ξεκίνησαν σχετικά νωρίς τον βλαστικό τους κύκλο (τέλος Μάρτη).

Τον Απρίλιο και το Μάιο η θερμοκρασία κυμάνθηκε στα κανονικά επίπεδα, οι βροχοπτώσεις όμως που σημειώθηκαν ήταν περισσότερες με αποτέλεσμα ο ρυθμός βλάστησης των φυτών να είναι έντονος και η άνθηση σε όλες τις ποικιλίες να οψιμίσει μερικές μέρες (τέλος Μάη).

Η σχετική υγρασία τις ατμόσφαιρας ήταν υψηλή (γράφημα 2) και ο κίνδυνος περονοσπόρου μεγάλος. Παρόλα αυτά, τα αμπέλια, λόγω της επιμελημένης φυτοπροστασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που ακολούθησαν τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα προβλήματα ασθενειών.

Οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν ιδιαίτερα θερμοί, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται πάνω από τους 40ο C για αρκετές μέρες, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι ράγες αμέσως μετά την καρπόδεση αναπτύχθηκαν σε ένα περιβάλλον συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών, χωρίς αυξομειώσεις, με αποτέλεσμα να εγκλιματιστούν στις υψηλές θερμοκρασίες. Η αναγκαία και επαναλαμβανόμενη άρδευση λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών του καλοκαιριού (γράφημα 3) βοήθησε ώστε η φωτοσύνθεση να είναι έντονη αρκετές ώρες στη διάρκεια της ημέρας και οι περισσότερες ποικιλίες ωρίμασαν πρώιμα.

Έτσι το Merlot και το Syrah τρυγήθηκαν μετά τις 20 Αυγούστου, έχοντας υψηλά Beume, καλή οξύτητα και εξαιρετικό φαινολικό δυναμικό.

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ο καιρός ήταν πολύ ζεστός, αλλά στα μέσα του Σεπτέμβρη άλλαξε, με βροχές για 5 συνεχόμενες μέρες και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι συνθήκες καθυστέρησαν την ωρίμανση του Ξινόμαυρου που μέχρι τότε φαίνονταν πρώιμη. Έτσι περιμένοντας να απομακρυνθεί η περίσσεια νερού στο έδαφος και να επανέλθουν τα φυτά στα πριν τη βροχή επίπεδα ωριμότητας, φτάσαμε στο τέλος του Σεπτέμβρη, με αρχές Οκτώβρη, οπότε μαζέψαμε και τα τελευταία αμπελοτεμάχια του κτήματος, αφού ο καιρός στάθηκε σύμμαχος μας χαρίζοντάς μας ένα εξαιρετικό όψιμο καλοκαιράκι.

Όπως είναι η πάγια τακτική μας, έγινε προσεκτική διαλογή σταφυλιών και ραγών στην ταινία διαλογής ώστε να πέσουν σε κάθε δεξαμενή οι καλύτερες ράγες των καλύτερων σταφυλιών του κάθε αμπελοτεμαχίου.

Κρίνοντας το κρασί του Ξινόμαυρου στις δεξαμενές που αποζύμωσαν φαίνεται ότι αν και χρωματικά δεν φθάνει την ένταση του 2011, αρωματικά και γευστικά εμφανίζεται εξίσου καλό, και με μαλακότερες τανίνες, οπότε μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή έως εξαιρετική χρονιά. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί κατά την παλαίωση.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Ανάλογες κλιματολογικές συνθήκες επικράτησαν και στο Αμύνταιο.

Και εδώ τα φυτά ξεκίνησαν τον κύκλο τους με αυξημένα υδατικά αποθέματα και υψηλότερες σχετικά θερμοκρασίες (γράφημα 4). Βροχοπτώσεις σημειώθηκαν μέχρι και το μήνα Μάιο (γράφημα 5), χωρίς όμως να δημιουργήσουν προβλήματα περονοσπόρου, παρά μόνο κάποια προβλήματα ανθόρροιας σε ζωηρούς κλώνους των ποικιλιών Merlot και Sauvignon. Τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως καύσωνες και στρεσσαριστικές αυξομειώσεις θερμοκρασιών.

Δυστυχώς το χαλάζι που έπεσε στα μέσα του Ιούνη μείωσε την παραγωγή κατά 20-50% ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία.
Ο περκασμός πραγματοποιήθηκε στις συνηθισμένες ημερομηνίες για τις πρώιμες λευκές ποικιλίες, αλλά μερικές μέρες νωρίτερα για τις πρώιμες ερυθρές και τις όψιμες ποικιλίες.
Οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του περκασμού- ωρίμανσης ήταν εξαιρετικές για την καλή ωρίμανση των περισσότερων ποικιλιών.
Βροχή έπεσε και σε αυτήν την περιοχή στα μέσα του Σεπτέμβρη, χωρίς όμως να επιρρεάσει σημαντικά το χρόνο τρυγητού και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, αφού ήταν κατά πολύ μικρότερη από ότι συνήθως και δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου την πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών, αντίθετα μάλλον την ευνόησε.

Οι πρώιμες ποικιλίες (Sauvignon, Chardonnay, Traminer) τρυγήθηκαν ως συνήθως στις αρχές του Σεπτέμβρη, δίνοντας κρασιά υψηλόβαθμα, έντονα αρωματικά, με καλές οξύτητες, ενώ οι πρώιμες ερυθρές (Merlot, Syrah) τρυγήθηκαν στα μέσα του Σεπτέμβρη δίνοντας κρασιά υψηλόβαθμα, με πολύ καλό χρώμα και άρωμα.

Τόσο ο Ροδίτης, όσο και το Ξινόμαυρο τρυγήθηκαν πρωιμότερα απ’ ότι στο παρελθόν. Ο τρύγος του Ροδίτη πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, δίνοντας κρασιά υψηλόβαθμα, έντονα αρωματικά, με πολύ καλή οξύτητα, ενώ το Ξινόμαυρο τρυγήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Θεωρούμε ότι το 2012 ήταν μία από τις σπάνιες χρονιές που το Ξινόμαυρο ωρίμασε ικανοποιητικά στο Αμύνταιο και έδωσε κρασιά υψηλόβαθμα, βαθύχρωμα, έντονα αρωματικά

Δεδομένα θερμοκρασίας 2012

  • Μέση θερμοκρασία έτους: 16 oC
  • Μέση θερμοκρασία βλαστικής περιόδου: 22.3 oC
  • Μέση θερμοκρασία περκασμού και ωρίμανσης: 24.4 oC

Δεδομένα βροχοπτώσεων 2012

  • Μέση ετήσια βροχόπτωση – 856 mm
  • Μέση βροχόπτωση βλαστικής περιόδου: 62 mm
  • Μέση βροχόπτωση περκασμού και ωρίμανσης: 44 mm

Δελτίο Τρύγου 2011

Μια Υπέροχη Χρονιά για το Ξινόμαυρο!

Μετά από τρεις μάλλον μέτριες χρόνιες για το Ξινόμαυρο, ήρθε το 2011 για να επαναφέρει την τάξη! Φέτος ο καιρός μάς βοήθησε να πετύχουμε αυτό που ψάχνουμε καιρό στο Κτήμα, δηλαδή φαινολικά ώριμα κρασιά, χωρίς όμως υψηλό αλκοολικό βαθμό.

Φαίνεται επίσης ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια από εκείνες, όπως το 1994 και το 2001, που έρχονται μια φορά τη δεκαετία! Μετά από ένα βροχερό Μάιο, είχαμε μια παρατεταμένη ξηρασία, χωρίς όμως ακραίες θερμοκρασίες.  Ως αποτέλεσμα, είχαμε μια πάρα πολύ καλή ωρίμανση, χωρίς όμως να ανέβουμε σε αλκοολικό βαθμό πάνω από το 14 και χωρίς να χάσουμε οξύτητα.  Όσον αφορά το χρώμα, οι πρώτες δεξαμενές είναι “μαύρες” με δείκτες που δεν έχουμε ξαναδεί στο εργαστήριο μας. Τέλος, η απουσία καύσωνα όλο το καλοκαίρι έδωσε πολύ καλή οξύτητα, και συνεπώς κρασιά βαθιάς παλαίωσης.

Ειδικότερα τις τελευταίες 15 μέρες, μετά την έντονη βροχόπτωση της 20ης Σεπτεμβρίου, οι θερμοκρασίες στη Νάουσα κυμάνθηκαν στους 23-25 βαθμούς την ημέρα, και 16-18 βαθμούς το βράδυ, δημιουργώντας τις τέλειες συνθήκες για ωρίμανση.

Νάουσα

Η χρονιά ξεκίνησε, όπως και η προηγούμενη, με αυξημένα υδατικά αποθέματα και σχετικά χαμηλότερες, από τις συνήθεις, θερμοκρασίες (διαγράμματα 1,2,3), με αποτέλεσμα η έκπτυξη των περισσότερων ποικιλιών να καθυστερήσει μία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι περισσότερες ποικιλίες ξεκίνησαν τη βλάστηση το δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης επικράτησαν χαμηλότερες από τις συνηθισμένες για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ αυξημένη ήταν τόσο η σχετική υγρασία όσο και οι βροχοπτώσεις. Εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας, η πίεση του περονοσπόρου ήταν ιδιαίτερα έντονη μέχρι και την άνθηση, κάτι που επέβαλε αυξημένα μέτρα φυτοπροστασίας. Η άνθηση όπως ήταν αναμενόμενο εξαιτίας αυτών των συνθηκών καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα. Έτσι όλες οι ποικιλίες μας άνθησαν το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη.

Ο Ιούνιος ήταν δροσερός, ενώ τόσο ο Ιούλιος, όσο και ο Αύγουστος ήταν πολύ ζεστοί και ξηροί μήνες, χωρίς όμως να σημειωθούν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι τα φυτά δεν υπέστησαν κανένα θερμικό σοκ τους καλοκαιρινούς μήνες και έφτασαν στον περκασμό στις συνήθεις ημερομηνίες για την κάθε ποικιλία, αρχές Αυγούστου για το Syrah, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου για το Merlot και μέσα Αυγούστου για το Ξινόμαυρο. Η έγκαιρη εφαρμογή των αρδεύσεων και τα σωστά θερινά κλαδέματα συνέβαλλαν στην αποφυγή εγκαυμάτων και στη διατήρηση του αρωματικού δυναμικού και της οξύτητας της κάθε ποικιλίας.

 

Το πρωιμότερο Merlot του κτήματος ωρίμασε στο τέλος του Αυγούστου, ενώ ο κύριος όγκος της ποικιλίας τρυγήθηκε όπως συνήθως στις αρχές του Σεπτέμβρη. Αμέσως μετά ακολούθησε το Syrah που τρυγήθηκε πρώιμα, μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, ενώ συνήθως το τρυγάμε μετά τις 20 Σεπτέμβρη, μία εβδομάδα σχεδόν νωρίτερα από το Ξινόμαυρο, το οποίο φέτος τρυγήσαμε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Ο Σεπτέμβρης ήταν ζεστός με την ημερήσια θερμοκρασία κοντά στους 28-30ο C και τη νυχτερινή στους 16-18ο C, εξασφαλίζοντας την αργή και παρατεταμένη ωρίμανση του όψιμου Ξινόμαυρου.

Τα 150 mm (!) βροχής που έπεσαν μετά τα μέσα Σεπτέμβρη -o ετήσιος μέσος όρος είναι 600mm- δεν επηρέασαν σημαντικά την υγεία του σταφυλιού, απλά καθυστέρησαν τη συγκέντρωση σακχάρων. Η φαινολική ωριμότητα των σταφυλιών του Ξινόμαυρου εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου ωρίμανσης και των ευνοϊκών θερμοκρασιών αυτής της περιόδου ήταν εξαιρετική. Ο τρύγος ήταν ως συνήθως επιλεκτικός. Τα αμπελοτεμάχια ομαδοποιήθηκαν με βάση το οινικό τους δυναμικό και τρυγήθηκαν χωριστά οι καρδιές των αμπελοτεμαχίων από τις άκρες (πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στο κτήμα). Ακολούθησε διαλογή των σταφυλιών, αλλά και των ραγών στην ταινία διαλογής ώστε στην κάθε δεξαμενή να πέφτουν μόνο ώριμες και υγιείς ράγες.

Τα πρώτα δείγματα των κρασιών που αποζύμωσαν και των τριών ποικιλιών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Υψηλοί αλκοολικοί τίτλοι στις πρώιμες ποικιλίες, μέτρια υψηλοί στο Ξινόμαυρο, πολύ καλές οξύτητες, εντυπωσιακά χρώματα (τα καλύτερα ίσως της τελευταίας δεκαετίας), πολύ καλοί φαινολικοί δείκτες.

Αμύνταιο

Και για την περιοχή του Αμυνταίου η χρονιά ήταν εξαιρετική από άποψη καιρικών συνθηκών. Και εδώ τα φυτά ξεκίνησαν τον κύκλο τους με αυξημένα υδατικά αποθέματα και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Βροχοπτώσεις σημειώθηκαν μέχρι και το μήνα Μάιο (αν και λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διάγραμμα 6), με αποτέλεσμα να υπάρχουν προσβολές περονοσπόρου στους αμπελώνες με ελλιπή φυτοπροστασία (λόγω της αυξημένης σχετικής υγρασίας, διάγραμμα 5), ενώ το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα ξηροθερμικό. Οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του περκασμού- ωρίμανσης ήταν εξαιρετικές για την καλή ωρίμανση των περισσότερων ποικιλιών.

Βροχές έπεσαν κυρίως στα μέσα του Σεπτέμβρη καθυστερώντας τον τρύγο του Ροδίτη και του Ξινόμαυρου, χωρίς όμως να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Λόγω των αυξημένων υδατικών αποθεμάτων και των ευνοϊκών θερμοκρασιών της άνοιξης, τόσο η έκπτυξη, όσο και η άνθηση και στη συνέχεια ο περκασμός ήταν οψιμότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η οψιμότητα αυτή διατηρήθηκε μέχρι και την έναρξη της ωρίμανσης, στη συνέχεια όμως οι ευνοϊκές θερμοκρασίες συνέβαλλαν στην ωρίμανση των περισσότερων ποικιλιών στις συνήθεις ημερομηνίες.

Έτσι ο τρύγος ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτέμβρη με το Sauvignon, ακολούθησε το Chardonnay στα μέσα του Σεπτέμβρη και το Traminer, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη τρυγήθηκαν το Merlot και το Syrah. Από τις γηγενείς ποικιλίες ο Ροδίτης ωρίμασε στο τέλος του Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη και το Ξινόμαυρο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη. Η ποιότητα όλων των ποικιλιών είναι πολύ καλή, ιδιαίτερα οι πρώιμες λευκές και ροζέ ποικιλίες, όπως και ο όψιμος Ροδίτης είναι εξαιρετικές αφού κατάφεραν να διατηρήσουν υψηλές οξύτητες και έντονα αρώματα. Η φαινολική ωριμότητα των πρώιμων ερυθρών είναι και εδώ πολύ καλή, ενώ το όψιμο Ξινόμαυρο κατόρθωσε να ωριμάσει ικανοποιητικά, κάτι που είχε να συμβεί αρκετά χρόνια. Έτσι επιλέγοντας παλαιούς αμπελώνες και τρυγώντας και εδώ χωριστά τις καρδιές από τις άκρες των αμπελοτεμαχίων καταφέραμε να παράγουμε ένα εξαιρετικό Ξινόμαυρο.

 

Δεδομνένα θερμοκρασίας 2011

  • Μέση θερμοκρασία έτους: 15.1 oC
  • Μέση θερμοκρασία βλαστικής περιόδου: 21.1 oC
  • Μέση θερμοκρασία περκασμού και ωρίμανσης: 23.4 oC

Δεδομένα βροχοπτώσεων 2011

  • Μέση ετήσια βροχόπτωση: 769 mm
  • Μέση βροχόπτωση βλαστικής περιόδου: 55 mm
  • Μέση βροχόπτωση περκασμού και ωρίμανσης: 48 mm