Το κρασί πίσω από την ετικέτα: Ντρούμο

01.12.2015

Το όνομα

Όταν φυτεύτηκαν για πρώτη φορά λευκές ποικιλίες στο Αμύνταιο, μία από τις τοποθεσίες που επιλέχθηκαν ήταν ένα ξεχωριστό αμπελοτόπι στο οροπέδιο του Ράστο. Εκεί δημιουργήθηκε το 1990 ο πρώτος αμπελώνας Sauvignon Blanc της περιοχής και ένας από τους πρώτους στην Ελλάδα. Με τον καιρό το Αμύνταιο αποδείχτηκε ιδανικό για την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών, ενώ κάποια από τα αμπελοτόπια του ξεχώριζαν πάντα για την ποιότητά τους. Ένα από αυτά ήταν και το πρώτο που φυτεύτηκε με Sauvignon Blanc, αυτό που οι ντόπιοι ονόμαζαν Ντρούμο.

droumo-white

Το οινοπέδιο

Το Αμύνταιο διαθέτει ένα από τα πιο ψυχρά κλίματα στην Ελλάδα, με ψυχρούς χειμώνες, ζεστά καλοκαίρια και μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα σε μέρα και νύχτα, σχεδόν ηπειρωτικό. Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή θα είχαν πιο ακραία χαρακτηριστικά αν δεν υπήρχαν τέσσερις λίμνες, οι οποίες περιβάλλουν τους αμπελώνες κάνοντας ηπιότερες τις συνθήκες. Εδώ βρίσκεται και το αμπελοτόπι του Ντρούμο, με το αμμώδες έδαφος και τη μικρή κλίση. Ο συνδυασμός κλίματος και εδάφους δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών και ειδικότερα ποικιλιών όπως το Sauvignon Blanc, που αναζητά ψυχρά κλίματα για να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

Το σταφύλι

Οι αμπελώνες του Αμυνταίου, σε υψόμετρο 600 έως 750 μέτρων αποτελούν το πιο ψυχρό κομμάτι της ελληνικής αμπελουργίας. Εδώ, οι χαμηλές θερμοκρασίες , αλλά και οι βόρειοι άνεμοι που φυσούν όλο τον χρόνο και δροσίζουν τα σταφύλια δημιουργούν συνθήκες ιδανικές για την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών. Το αποτέλεσμα είναι κρασιά με έντονα αρωματικά, δροσερό χαρακτήρα και κομψό στιλ. Ειδικότερα για το Sauvignon Blanc, μια ποικιλία που προέρχεται από την κεντρική Γαλλία και συνηθίζει να δίνει τα καλύτερα δείγματά της σε ψυχρά κλίματα και φτωχά εδάφη, το Αμύνταιο ήταν από την αρχή της εισαγωγής της στην Ελλάδα, μία από τις προνομιούχες περιοχές καλλιέργειας. Εδώ, η ευγενής αυτή ποικιλία δίνει κρασιά με έντονα αρώματα φρούτων και λεπτές φυτικές νότες, τυπικά χαρακτηριστικά ενός Sauvignon Blanc από ψυχρά κλίματα.

Το κρασί

Αφού γίνει προσεκτική επιλογή στο αμπέλι, τα σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο. Εκεί θα περάσουν από ένα αρχικό στάδιο προζυμωτικής εκχύλισης σε χαμηλή θερμοκρασία 10oC για ένα διάστημα 12 ωρών. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο την εκχύλιση όσο το δυνατόν περισσότερων πρόδρομων αρωματικών ενώσεων στον μούστο, κάτι που βοηθά στη δημιουργία κρασιών με εντονότερα και καλύτερης ποιότητας πρωτογενή αρώματα. Η ζύμωση πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 16 έως 18°C, εξ ολοκλήρου σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Μετά το τέλος της ζύμωσης, το κρασί παραμένει για ωρίμανση σε ελαφριές οινολάσπες, γεγονός που του προσδίδει σύνθετο χαρακτήρα και ένα πλούσιο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο με εξωτικά αρώματα γκρέιπφρουτ και ακτινίδιου, πράσινη φρεσκάδα φρεσκοκομμένου γρασιδιού και νότες λευκών λουλουδιών, γευστικό πλούτο και μια αρωματική επίγευση που διαρκεί.

Πληροφορίες εκ των έσω

Στέλλιος Μπουτάρης

 Ο πατέρας μου το 1990 φύτεψε το πρώτο αμπελοτόπι της περιοχής του Αμυνταίου με Sauvignon Blanc. Η ιδέα ήταν, σε μια περιοχή ψυχρή όπως αυτή, όπου το Ξινόμαυρο, αν και ήταν η κυρίαρχη καλλιέργεια, δεν μπορούσε να ωριμάσει καλά όλες τις χρονιές, να δοκιμαστεί η καλλιέργεια λευκών ποικιλιών. Δίπλα στον ελληνικό Ροδίτη, φύτεψε, σαν πείραμα, και κάποιες διεθνείς, οι οποίες θα δοκιμάζονταν για τα αποτελέσματά τους. Το Sauvignon Blanc από το αμπελοτόπι του Ντρούμο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως μονοποικιλιακό κρασί στις αρχές του 2000. Στη συνέχεια έγινε ένα από στοιχεία που αποτελούσαν το χαρμάνι της Σαμαρόπετρας, αναμφισβήτητα το καλύτερο. Όταν στη Σαμαρόπετρα μπορέσαμε να εντάξουμε κι άλλα επιλεγμένα αμπελοτόπια, είχε έρθει η στιγμή το Sauvignon Blanc από το Ντρούμο να πορευτεί ξανά μόνο του, εμφιαλωμένο σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Ούτως ή άλλως το πείραμα είχε πετύχει εδώ και καιρό.

amyntaio2Ντρούμο και φαγητό: Κομψότητα και ευελιξία

Πλούσια αρώματα εξωτικών φρούτων, πράσινη φρεσκάδα και μια οξύτητα κοφτερή που στηρίζει τον αρωματικό χαρακτήρα την ίδια ώρα που καθαρίζει το στόμα μας πριν από κάθε μπουκιά, συνθέτουν ένα κρασί που συνδυάζεται ιδανικά με το φαγητό. Δροσερές, οι πράσινες σαλάτες με καλοκαιρινά φρούτα, αλλά και τα ιδιόρρυθμα σπαράγγια είναι από τα πρώτα πιάτα που ζητάς για να συνοδεύσεις ένα δροσερό ποτήρι Ντρούμο, αλλά και ψάρια, θαλασσινά ή κοτόπουλο, ιδίως όταν η γεύση τους ενισχύεται με «πράσινες» νότες μαϊντανού, βασιλικού, κόλιανδρου ή δυόσμου. Επίσης, χάρη στη φινετσάτη του οξύτητα, το Ντρούμο θα ισορροπήσει με τη λιπαρότητα ενός κατσικίσιου τυριού και θα ενισχύσει τα αρώματά του, ενώ, αν η περίσταση καλεί αποκλειστικά για κρασί, θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στην πρόκληση, ως ένα αρωματικό, δροσερό απεριτίφ.